تیم تحقیقاتی دانشگاه سیدنی توانستند با استفاده از ترکیب میوه دوریان و ضایعات جکفروت، جایگزین جالبی برای پاوربانکهای کنونی طراحی کنند که اتفاقا توانایی بالایی نیز در ذخیره انرژی دارد!
میوه دوریان! این میوه در کشورهای جنوب شرق آسیا مثل مالزی، اندونزی و تایلند رشد می کند و طرفداران زیادی هم دارد. در ایران این میوه را به اسم خارگیل می شناسند. چیزی که این میوه را خاص کرده است بوی بسیار شدید و زننده آن است، به طوری که آن را به بدبوترین میوه دنیا تبدیل کرده است. در کشورهایی که دوریان وجود دارد ورود این میوه بدبو به فروشگاه ها، هتل ها و حتی هواپیما ممنوع است و در مکان های عمومی کسی حق حمل این میوه بدبو را ندارد. با این حال، دوریان علیرغم بوی بد و تندی که دارد طرفداران بسیار زیادی دارد و محلی ها آن را پادشاه میوه ها می نامند!پوست آن نیز بسیار سخت است و شاید به همین خاطر باشد که نام آن شباهتی با نام نارگیل دارد.
جک فروت!درختی است که بیشتر در مناطق جنوبی و جنوب شرقی آسیا و همچنین در قسمت شرقی آفریقا یافت میشود. میوههای آن سبزرنگ، آبدار و معطر و جزو بزرگترین میوههای جهان و بزرگترین میوه درختی با بیشینه وزن ۴۵ کیلوگرم، هستند.
وینسنت گومز، محقق و استاد دانشکده مهندسی شیمی و زیست-مولکولی دانشگاه سیدنی، به همراه تیم تحقیقاتی خود موفق به ابداع روشی شدند که میتوان به کمک آن، بدبوترین میوه جهان را به یک منبع ذخیره انرژی بسیار قدرتمند تبدیل کرد!
این افراد طی یک فرایند غیر سمی و بیخطر، دوریان و ضایعات جکفروت را با یکدیگر ترکیب کرده و موفق شدند مخزنهای انرژی قدرتمندی تحت عنوان «ابرخازن» بسازند! ابرخازنها به مخازن ذخیره انرژی گفته میشود که انرژی را بسیار روان و به نرمی آزاد میکنند. این خازنها میتوانند در مدت زمان کوتاهی مقدار زیادی انرژی را درون خود جذب کرده و دستگاههای الکترونیکی را شارژ کنند.
جک فروت!درختی است که بیشتر در مناطق جنوبی و جنوب شرقی آسیا و همچنین در قسمت شرقی آفریقا یافت میشود. میوههای آن سبزرنگ، آبدار و معطر و جزو بزرگترین میوههای جهان و بزرگترین میوه درختی با بیشینه وزن ۴۵ کیلوگرم، هستند.وزن معمول میوههای این درخت به بیش از ۱۸ کیلوگرم و طول آنها به بیش از ۶۰ سانتیمتر میرسد.
این تیم تحقیقاتی توانست با روشی بنام «مهندسی سبز» و با ترکیب دوریان و جکفروت، آئروژل کربنی پایداری بدست آورد. آئروژل در بین مواد جامد کمترین چگالی را دارد، ساختاری باز به شکل لانه زنبور داشته و شفاف نیز هست. آئروژل کربنی که از آن با نام هواژل کربنی نیز یاد میشود، از ترکیب شیمیایی بدست میآید و کاربردهای بسیار زیادی نیز دارد که از جمله آن میتوان به منبعی برای ذخیره انرژی اشاره کرد!
ابر خازن! که به آن خازن دولایه نیز میگویند در مقدار ظرفیت (ظرفیت خازن) با خازنهای معمولی متفاوت است. ابرخازن نوعی خازن است که ظرفیت بسیار زیادی نسبت به خازنهای معمولی دارد. ظرفیت آنها معمولاً بیش از ۱۰ میلی فاراد است؛ و کاربردهای بسیاری دارد.
آئروژلها! ژلهایی با حفرههای نانومتری، چگالی پایین، تخلخل و مساحت داخلی بالا هستند. بنابه این ویژگیها، از آئروژلها بهطور گستردهای در کاربردهایی که نیاز به عایق صوتی و همچنین گذردهی بالای نور وجود دارد، استفاده میشود.واژه “آئروژل” از دو واژه هوا و ژل تشکیل شده است.
طبق بررسیهای صورت گرفته، عملکرد این ماده جدید به شکل حیرتانگیزی خوب است. نه تنها این آزمایش یک آزمایش موفقیتآمیز بود، بلکه طبق نتیجهگیری گومز، عملکرد این ابرخازنها حتی از پاوربانکهای کنونی نیز بهتر است! اگر نگوییم بهترین، باید این ماده جدید را از نظر کیفیت با نمونههای گرافینی و بسیار گرانقیمت برابر دانست!
این منبع ذخیره انرژی طبیعی که به دلیل عدم بهرهمندی از سوختهای فسیلی در تهیه مواد تشکیل دهنده، تاثیری در مشکل گرمای جهانی ندارد، میتواند جایگزینی ارزان قیمت برای پاوربانکهای کنونی باشد. از آنجایی که محققان دانشگاه سیدنی این ماده جدید را کاملا کاربردی و قابل استفاده دانستند، بنابراین امیدواریم به زودی شاهد پاوربانکهایی باشیم که از جنس میوه هستند!